Op pad met aankoopklanten tijdens de uitvoering van een bouwkundige keuring. Zeker bij oudere panden is het aan te bevelen een woning bouwkundig te laten inspecteren. Lees hier over wanneer een bouwkundige keuring uitgevoerd kan worden.
Aankoopmakelaar mét bouwkundige kennis
Als aankoopmakelaar heb ik aardig wat bouwkundige kennis opgedaan in de afgelopen 20 jaar. Zo kan ik redelijk inschatten waar de aandachtspunten liggen en wat de kosten voor herstel ongeveer zijn.
Een belangrijk onderdeel van de Makelaarsopleiding is bouwkunde. Hier leer je de basis zoals de geschiedenis van bouwwerken, het herkennen van metselverbanden, materiaal kennis etc. En er is meer, mijn extra bouwkundige kennis heb ik onder andere opgedaan tijdens mijn werk als kopersbegeleider. Daarnaast ben ik inmiddels bezig met de verbouwing van mijn 3e woning. Niet zomaar een project, maar de renovatie van onze woonboerderij. Een pand uit 1785 met veel oude elementen.
Waarom dan toch een bouwkundige keuring?
De inspectie van een bouwkundige mét een uitgebreide rapportage kan een waardevolle investering zijn. Het geeft een compleet beeld van de bouwkundige staat, directe kosten en de kosten op termijn (1-5 jaar). Dat geeft inzicht in wat je op korte en langere termijn te wachten staat om de woning in goede conditie te krijgen en te houden en kom je niet voor verassingen te staan!
Bijvoorbeeld bij appartementen is het gebruikelijk dat er een meerjaren onderhoudsplan (MJOP) opgesteld wordt. Dat is heel nuttig. Hier staat precies in wat het te verwachten onderhoud is voor de komende 10 of 20 jaar. Ook worden de kosten van de werkzaamheden ingeschat. De servicekosten die je per maand betaalt bestaan voor een groot deel uit het reserveren van onderhoud. Dit zou voor iedereen die een eigen huis heeft een heel mooi systeem zijn, om te zorgen dat er op tijd onderhoud wordt gepleegd en de waarde van het huis gewaarborgd is.
De bouwkundige keuring
Tijdens de bouwkundige keuring ontdekte de inspecteur dat er in een balk op een bergzoldertje, dat alleen voor het bewaren van wat “oude” spullen wordt gebruikt, actieve houtworm aanwezig is. Een plek waar de verkoper bijna nooit komt en je als koper ook niet snel zal gaan kijken. Ergens in een hoekje achter wat opgeslagen spullen. Gelukkig is houtworm goed te bestrijden en was de aantasting in dit geval nog in een beginstadium. Maar als je geen maatregelen neemt, dan kan dat in de toekomst grote gevolgen hebben.

Gevolgen van houtworm op lange termijn

Uiteindelijk heeft de staander het begeven
Het dak van de woning waar we gisteren waren vertoonde een zakking. We wilden van de bouwkundige inspecteur graag weten wat hiervan de oorzaak kan zijn. Of er iets aan gedaan moet worden en wat dat dan kost. Na uitgebreid onderzoek, zowel binnen als buiten, kwam de bouwkundig inspecteur tot de conclusie dat deze zakking waarschijnlijk is ontstaan nadat het dak (dat oorspronkelijk met riet gedekt is geweest) later voorzien is van dakpannen. Dit in combinatie met een aanpassing aan de constructie en vermoedelijk ook een wat zwakke bodemstructuur aan die kant van het huis. Al met al geen reden om ons zorgen te maken volgens de inspecteur. De meeste huizen “zetten” zich en vertonen na verloop van jaren hier en daar wat zakking. We hebben het hier over een huis uit 1862!