“Met een objectieve blik bereik ik voor jou de beste overeenkomst”

Samenwonen?

Samenwonen is spannend en leuk! Een nieuw begin.
Tegelijkertijd zijn er een heleboel praktische zaken om over na te denken. Hoe regel je bijvoorbeeld de gezamenlijke uitgaven zoals de boodschappen, verzekeringen etc.? Trek je bij een van de twee in, of ga je samen een woning kopen of huren? En heeft een van de twee al een compleet interieur of ga je dat samen aanschaffen? Als je zaken goed wilt regelen, dan is het verstandig om een samenlevingsvorm op papier te zetten. Hier volgen een aantal aandachtspunten.

Begin beide met een overzicht van je geldzaken
Bespreek met elkaar je inkomsten en uitgaven aan de hand van het gemaakte overzicht. Ook je spaargeld is hierbij van belang. Samen wonen, is samen de vaste lasten delen. Afhankelijk van je inkomsten en uitgaven bepaal je met elkaar hoe je deze vaste, gezamenlijke kosten verdeeld. Vervolgens is het handig om een gezamenlijke betaalrekening en spaarrekening te openen. Dan kun je alle gezamenlijke lasten van die rekening betalen en samen sparen.

Door samen bijvoorbeeld abonnementen te delen kun je geld besparen. Ook al je verzekeringen in één pakket, levert doorgaans mooie pakketkortingen op.

Voor de toekomst dingen vastleggen
Als je gaat samenwonen ben je vooral bezig met je gezamenlijke toekomst.
Nadenken over wat er gebeurd als je onverhoopt uit elkaar gaat is niet het eerste wat in je op komt. Toch is het belangrijk om dat wel te doen. Het voordeel van dingen op voorhand vastleggen, is dat je in alle redelijkheid eerlijke afspraken met elkaar kunt maken. Niet alleen voor als je uit elkaar gaat, maar bijvoorbeeld ook bij overlijden. Wat gebeurd er met je bezittingen bijvoorbeeld? Kan een van de twee in jullie gezamenlijke huis blijven wonen als de ander wegvalt? Het is niet verplicht om zaken vast te leggen, maar zeker wel raadzaam om te doen. Dan heb je iets om op terug te vallen als het nodig is.

Hoe kun je zaken vastleggen?
Samenlevingscontract
In een samenlevingscontract kun je regelen wie wat betaalt. Het is mogelijk om hierin op te nemen welke spullen privé eigendom zijn en blijven en welke gezamenlijk zijn. Denk hierbij aan vervoersmiddelen, installaties, kleding, sieraden etc. Als je gezamenlijk een woning koopt en een van de twee investeert meer dan de ander, dan kun je dat bijvoorbeeld ook vastleggen.

Bezittingen en erfenis
Als je getrouwd bent in algehele gemeenschap van goederen (voor 1 januari 2018) of in beperkte gemeenschap van goederen (na 1 januari 2018), dan ben wettelijk gezien elkaars erfgenaam. Bij een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden, is het maar net wat er is afgesproken.

Maar als je gaat samenwonen zonder iets op papier te zetten, dan is je wettelijke erfgenaam je kind of ouders, en broers of zussen etc. maar niet je partner. Als je wilt dat je bezittingen aan je partner toekomen, dan kun je dit vast leggen in een samenlevingscontract of door middel van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit in combinatie met een testament.  Voor meer informatie en persoonlijke wensen, is het aan te bevelen om dit met een notaris te bespreken.

Fiscaal partnerschap
Als je gaat samenwonen veranderd er ook wat voor de belastingdienst. Het is belangrijk om je gewijzigde woonsituatie van alleenstaand naar samenwonen, door te geven aan de belastingdienst. Deze verandering kan consequenties hebben voor bijvoorbeeld een uitkering of toeslagen. Als je gaat samenwonen wordt je fiscaal partner en doe je gezamenlijk aangifte.

Benieuwd wat Het Fundament Makelaardij voor jou kan betekenen?

Begin met chatten
1
Hallo,

Waarmee kunnen wij je helpen?